MAB bukan jamu berpantang!!

As salam dan selamat sejahtera pengamal-pengamal MAB.. sedang buat apa ya? dah like page MAB di fb MAAJUN ANGGUN BISTARI (MAB) dan dah FOLLOW Instagram saya  PuanJuliajamil

Hari ni saya nak share sikit antara pertanyaan dan kemusykilan yang kerap kali saya terima daripada pengamal MAB

Kenapa untuk yang baru lepas bersalin kena tunggu hari ke 44 pantang baru boleh mula consume MAB??

kenapa dalam pantang tak leh ambik MAB??

Andai kata jamu dalam pantang makan sampai hari ke 30 pantang..Boleh tak nak terus mulakan MAB???

ni ulasannya:

MAB memang hanya boleh di ambil bermula hr ke 44 pantang sahaja kerana MAB di rumus@formula sebagai family planning….. Sedangkan wanita berpantang perlu herba khusus utk rawatan lepas bersalin.

Ibu berpantang tak boleh mulakan MAB  sebelum hari ke 44 pantang  kerana kebiasaan wanita habis nifas hari ke 44 jika dicampur dengan mab yang mana kandungan herbanya bukan unaik merawat lepas bersalin, so no point..
3- sebelum hr 44 wanita perlu dpt herba khusus dlm pantang dan hr ke 30 – 44 tu pun d rawat oleh herba khusus jg.
4- kebiasaannya proses kehamilan berlaku selepas pengovulan berlaku.. Kebiasaannya ovum hanya dihasilkan selepas wanita berpantang hbs darah nifas..
potensi kehadiran period wanita pun biasanya selepas hr ke 44 pantang. So biasanya org mula memikirkan utk menjarakan kehamilan selepas adanya period..
Seperti yang kita semua maklum..
MAB menjarak kehamilan atau ikhtiar hamil dari fungsinya yang berikut:-
*Teraturkan period
*cuci keluar period lama yang tak keluar sempurna
*melindungi sepanjang tempoh subur wanita sementara nak period..
👆👆👆
Semuanya melibatkan period kan…
So bila belum adanya period.. Buat apa kita ambik MAB.. No point
Ada juga yang tnya..
“Mean..selagi x period after bersalin Xperlu la mkn MAB kn?
Start period baru makan MAB”
Ikut logiknya begitu la..
Tp biasanya hr ke 44 pantang dah kena ambik MAB. sbb ada kes yg tak ada period.. Terus sambung hamil.. 🙊
Selain itu..
Pengambilan MAB hr ke 44 pantang juga membantu cuci keluar darah2 kotor yg tak keluar habis melalui nifas spanjang berpantang

Hubungi kami.. www.wasap.my/60124432152 ajnmajuent@yahoo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

saya Suka web juliajamil.com

Please wait...

Ikuti kami melalui e-mail

Jadi yang pertama mengetahui entri-entri terbaru juliajamil.com? masukkan nama dan alamat e-mail anda